Works well

Velünk Drupalosokkal sokszor előfordul, hogy modulokat próbálunk ki. Letöltjük, állítgatjuk, nézegetjük, próbálgatjuk, és azokban néha hibát vagy hiányosságot találunk. Elkezdjük keresni, hogy vajon mi lehet a megoldás? Más is találkozott már vele? Esetleg már meg is oldotta? És gyakran meg is találjuk a megoldást a drupal.org-on. Ott figyel az issue, pontosan az ÉN problémámról szól, ráadásul van benne egy patch is. Nosza kipróbáljuk és ráadásul még működik is. Na, pontosan ez az a pillanat, amikor NINCS VÉGE, mert ebben az esetben kér a Drupal nemzetközi közössége 5 másodpercet a Te életedből IS.

Mi ez az 5 másodperc? Amíg hozzászólsz az adott issue-hoz annyit, hogy „Works well.” Ha netán az issue még abban az állapotban van, hogy „needs review”, akkor még azt is állítsd át arra, hogy „reviewed & tested by the community”. Nézzük meg, mi történik két esetben. Az egyik az, ha nem szánod rá ezt a plusz 5 másodpercet, míg a másik az, ha igen.

Nyilván tudod, hogy egy modul megírása elég sok időt vesz el a Drupal közösség valamely tagjának szabadidejéből. Sok időt fordított arra, hogy elkészítsen egy modult, amit Te ingyenesen használhatsz. Aztán vannak mások, akik hibát, hiányosságot találnak benne. Ők is veszik a fáradtságot, értelmezik az adott modul kódját, megértik. Kijavítják az esetleges hibát, vagy csak hozzátesznek egy picit. Ez is nagyon sok szabadidőt visz el a közösség valamely tagjától.

Ha Te nem szánod rá azt az 5 másodpercet, akkor lényegében semmi sem történik. A modul hibás marad, illetve az adott, számodra is fontos és működő kiegészítés csak ott figyel egy issue-ban. Aztán ha kijön a modulból egy új verzió, akkor rakhatod fel ismét a pecset, mert abban az a hiba még ugyanúgy benne lesz. A döbbenet majd akkor következik, amikor a patch -p0 azt mondja, hogy ezt a patch-et sajnos nem tudom felrakni, mert a forrás megváltozott. Oldd meg kézzel, ha még meg tudod egyáltalán. Egy bonyolultabb patch-nél ez nem feltétlenül 2 perces művelet. És innentől az issue-ban lévő patch gyakorlatilag kuka, mert a patch készítője vagy megcsinálja a patch-et a módosított forrásra, vagy nem.

Ám ha neked van 5 másodperced annak idején, akkor nagy valószínűséggel az az issue már réges rég le van zárva, a patch már a modul forráskódjának szerves része, és többé ezt a hibát már senkinek sem kell javítania, mert a modul következő kiadása remekül, kijavítva működik.

Ezért fontos, hogy ha felraksz egy patch-et és az nálad jól működik, akkor jelezz vissza, de azonnal. Works well. Ezt az 5 másodpercet kérjük tőled.

A bejegyzést ez a remek hozzászólás ihlette, mely jó, megoldás a problémára, csak kimaradt ez az 5 másodperc a közösségért.

Címke: 

Hozzászólások

Angela Byronnak, a Drupal 7 társ-karbantartójának van egy érdekes, ide passzoló írása: http://webchick.net/we-need-farmers-and-pirates

Röviden összefoglalva: Sok hibajegy van a Drupalhoz és a kiegészítőkhöz, ezért nehézkes azok kezelése, javítása. Pedig a munka egyik fontos részéhez nem kell programozói tudás, komolyabb Drupalos vagy informatikai ismeret. Ez pedig annak a tesztelése, hogy az adott hibajegy érvényes-e még (vagyis nem javították-e az újabb verziókban), illetve az ahhoz készített javítófolt valóban javítja-e a hibát? Vagyis a javítófolt alkalmazása előtt a hiba fennáll, alkalmazás után megszűnik, esetleg egy harmadik tesztesetként a javítófolt eltávolítása magával hozza-e a hiba újbóli megjelenését. Ha ezeket a feladatokat rendszeresen elvégezzük, majd a hibajegy állapotát ennek megfelelően beállítjuk néhány, a tesztelésről írt mondat keretében, akkor ezzel nagyon sokat segítünk a Drupal közösségnek, és a kiegészítő karbantartójának is. Ha segítségre lenne szükségünk, bátran keressük fel bármelyik foltfutamot, code sprintet, közösségi napot, vagy egyéb Drupalhoz kötődő eseményt: http://drupal.hu/kategoriak/tartalom/rendezv%C3%A9ny

Nagyon jo, hogy ilyen szepen higgadtan leirtad ami nyomta a szivedet. Modul karbantartokent oriasi oromet tud okozni egy ilyen kis ketszavas komment, mikor a rantott cukkini mellett atfutom az emailjeimet es jon egy ilyen RTBC uzenet. :)