Szolgálunk és védünk avagy szívatunk és kérünk?

Fogós ravasz kérdés ez manapság. A történet augusztus 31-én, vasárnap délután kezdődött. Az egy fontos momentum, hogy vasárnap délután. Anyuékhoz mentem kocsival valamiért, de ez nem fontos. Megálltam a közértnél és vettem valamit, de ez sem fontos. Innen, mármint a bolttól kb. 300 méterre van az Isaszeg vége tábla. Beültem az autóba, és indulás a tökegyenes, kihalt úton.

Az utolsó 100 méteren még van valami tököm tudja micsoda, de arra a kutya sem jár ilyenkor. Kivéve az egyetlen isaszegi rendőrautót, benne a rendszeresített sebességmérő berendezéssel. Mosoly. Pár napja meg is jött az eredmény a BRFK-tól (mellékszál: december közepe van, a bírság keltezése október 21), hogy aszondja 60.000 HUF közigazgatási bírság. Merthogy, az adott helyen és időpontban a megengedett 40 km/h óra helyett bizony 69 km/h-val közlekedtem. (A törvény szerint 60 nap áll rendelkezésre a bírság kiszabására. 107 nap telt el a kézhezvételig, dehát olyan rohadt messze van Isaszeg Budapesttől, hogy ilyen sok idő kellett a postának.)

Ha azt nézzük, a bírság jogos. Az Isaszeg vége tábláig 40 km/h-val kellene menni. Nem tudok mit tenni, ki fogom fizetni. Ha a dolog gyakorlati részét nézzük (szolgálunk és védünk), akkor itt kérem egy óriási szopatás folyik, és a fasznak nem a jobbik végén állnak az autósok. Ha az isaszegi rendőrautó az isaszegieket védi, akkor fordítva áll be, és azt fotózza, aki Dány felől érkezve városunkba elfelejti, hogy itt is emberek élnek, és nem vesz vissza. Pont ugyan ott, a tábla után nem sokkal. A helyszín ismeretében nem tudok mást mondani, mint azt, hogy az egyetlen isaszegi rendőrautó bizony az isaszegieket szopatja. Mert az isaszegiek pontosan tudják, hogy ott nincs már semmi, pláne hétvégén, és olyan 50-100 méterrel arrébb, a tábla után már 90-el is lehet menni a pusztában. És 100 autósból 99 elkezdi nyomni, már a tábla előtt. De tudják ezt a szolgálók és védők is, azért állnak pont oda. Gyakorlati értelme a dolognak annyi, hogy jó nagyot lehet vele kaszálni. Baleset megelőzési szempontból az értéke viszont nulla.

Illetve még annyi, hogy így karácsony előtt pár nappal ez a 60 ezres kiadás olyan jól jön, hogy azonnal a szívembe zártam a helyi G.I. Joe-kat.