Norvég mumus

Kézilabda ügyben megint kikaptunk a norvégoktól, ezúttal a junior női válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, Győrben. Sajnos, a helyszíni tapasztalatok alapján csak annyit tudok elmondani, hogy teljesen jogosan. A félidőig totál partiban voltunk velük, de amit a magyar csapat minden buzdításunk ellenére a második félidőben előadott, az sajnos kritikán aluli. 9-10 kapufa, rengeteg technikai hiba, eladott labda, mellé, fölé, kapusba. Ha pedig véletlenül a mi kapusunkat találták el, és kipattant a labda, az soha nem a miénk lett, hanem a norvégoké, akik másodszorra biztosan nem hibázták el. Így nem lehet EB-t nyerni, még itthon sem.

Több kézilabdás fórumon is agyon sztárolják Víg Vivient, a junior válogatott elsőszámú kapusát, sőt az EB All Star csapatába is bekerült. Gondolom sportdiplomáciai okokból. Háááát, nem szeretnék ünneprontó lenni, de labdát akkor fogott, amikor eltalálták. Jó kapust kettőt is láttam a helyszínen, de az egyik német, a másik meg orosz volt még a bronzmeccsen. Vivien ráadásul most igazolt Győrbe, ahol azért ne feledjük, van egy Pálinger Kati is. Biztos sok tétmeccsen fog védeni élesben. Maximum pár hetest, de azt is csak akkor, ha harmadik számú kapusból feltornázza magát másodiknak.

A dolog érdekessége még, hogy a norvég felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya vette a fáradtságot, és elrepült Norvégiából Győrbe. Ott jegyzetelte végig a döntőt az első sorban, hiszen ezekből a lányokból párat biztosan magával visz majd a decemberi felnőtt világbajnokságra. Biztos vagyok benne, hogy Nora Mörk, illetve Amanda Kurtovic például ott lesz ebből a junior csapatból. Mint ahogy valószínűleg Kovacsics Anikó, Zácsik Szandra, talán Deáki Dóra is, ám Mátéfi Eszternek, a frissen megválasztott magyar szövetségi kapitánynak biztosan halaszthatatlan dolga akadt Békéscsabán a saját klubjával így vasárnap délután, és nem tudott eljönni. Pedig ezeknek a tizenéves lányoknak nem kis plusz motivációt ad az a tény, hogy az az ember, aki a felnőtt csapat összeállításában dönt, az ott figyel az első sorban. Hááát, a norvég fél ott volt, Magyarországon.

Kovacsics Anikó egyébként igen nagyot játszott elöl az első félidőben, ám legalább 5-6 gólt kaptunk róla, mivel képtelen volt Nora Mörk ellen úgy védekezni, hogy se gól, se hetes ne legyen belőle.

Összességében tehát mi is történt? Győzött a jobbik. Az egész tornán ez volt az első és egyetlen vereségünk, tehát az utánpótlásunk nagyjából jó. Semmi gond, mert vasárnap egy jobb csapattól kaptunk ki. Igaz játszottunk velük már döntetlent is a középső körben úgy, hogy az utolsó percben nekik kellett egyenlíteni. Jobboldalunk viszont pontosan úgy, mint a felnőtteknél, junior szinten sincs. Viszont van itt ez a Róth Kálmán, aki megcsinálta a Győrt pár éve, most megcsinálta a junior csajokat is. Én simán odaraknám a felnőtt csajokhoz, hisz azok többsége, főleg a Görbitz-féle győri különítmény anno eleve az Ő irányítása alatt lett az, ami.