Mocskolódás

Pénteken megtörtént a tisztújítás a MEOE klubban, és azért adtam rögtön ezt a címet az írásnak, mert bármit is szólok, az úgyis mocskolódás lesz. Így rövidre is zárhatjuk ezt a kérdést. A választás eredménye – a meghívóval, és az előzetes tájékoztatással ellentétben – igen gyorsan kikerült a klub honlapjára.

Láthatjuk, hogy új elnökünk vagy Szigetvárra költözött, vagy a fajtához méltóan rögtön Szent lett, gondolom ezért keresztelte át a kennelnevét Vom Sztvárra, az eddigi vom Szfvárról. Esetleg szimpla elírás is lehet a dologban, mint ahogy az „Elnök”, „Elnökségi tag”, stb. titulusok is csak a MEOE berkeiben nagybetűsek. Igaz, a klubkiállításról szóló rész is megérne egy kis nyelvi korrekciót, hiszen kevés olyan sor van benne, amiben nincs valamilyen hiba. De ez tényleg csak egy kis piszkálódás, legyen inkább szó a tisztújításról.

Pénteken délelőtt borzasztó rosszul voltam a munkahelyemen, a retúrjegyes reggeli után haza is mentem aludni egy kicsit. Közben jött az SMS a Kingától, hogy este jössz? Persze, valahogy összeszedem magam. Egyik gyermek lepasszolva osztálytárshoz, másik meg jobb híján jön velem, mint az előző, sikertelen választásra. Belem fáj, mint állat, de sebaj.

Nézegettem, kik is érkeznek, kik jöttek el, ám egyszer csak megjelent a Klein család. Ez azért volt érdekes számomra, mert a hét elején rám kérdezett a Marinka MSN-en, hogy mi a helyzet? Ez olyan félévente elő szokott fordulni, akkor megbeszéljük, hogy még mindig toronyiránt ellentétesek a nézeteink, majd jóéjszakát. Az aktuális beszélgetésben kifejtette, hogy marhára nem érdekli őket ez a választás, és most sem jönnek el. Ehhez képest kb. másnap 3 ember fizette be a tagdíjat a családból, majd sebtiben meg is jelent a tisztújításon.

Marozs Józsi és családjának feltűnése is meglepett, bár szavazati joggal sajnos nem rendelkeztek. Mindenesetre biztató volt számomra, hogy legalább eljött, tehát valamilyen szinten azért érdekeli még a dolog. Bár többen tették volna.

A meghirdetett 17.00 órás kezdésen immáron hagyományosan kevesen voltunk, halasztás 17.30-ra. A múltkori negyven valahány névvel ellentétben ezúttal csak 35 név volt a klubtagok listáján. Bár ez is olyan fele sem igaz kategória. A meghívón felügyelő biztosként megjelölt Korózs András nem ért oda, helyette László István jelent meg. Talán ennek köszönhető, hogy ma még létezik a bernáthegyi klub.

Sok bevezető karlendítés után (levezető elnök, jegyzőkönyv, bizottságok megválasztása, stb.) az elnöki beszámoló nem volt túl hosszú, valami 12 ezer forintja van jelenleg a klubnak, mocskolódás van, senki nem megy el az újságban meghirdetett klubnapokra, stb. Tulajdonképpen tök mindegy, hogy miről volt szó abban a 2 percbe sűrített 5 évben, semmi lényeges. Lehetett volna egy kis feszültséget kelteni avval, hogy nem fogadom el, de nem láttam különösebb értelmét a kötekedésnek, így maradtam a tartózkodásnál.

Klein Józsi, a pár napja tagdíjbefizetett, ámde kurrens FB elnök még rövidebbre fogta az 5 éves beszámolóját. Ez a klub nem működik, mocskolódás van, megint egy nem működik, de egyébként Ő felügyelt, és minden törvényes volt. Jó. Szerintem, ha rákérdezek, mondjuk az előző közgyűlési meghívó törvényességére, akkor igen komoly gondban lett volna, hogy miről is érdeklődöm tulajdonképpen. Sebaj, összesen fél percig nem beszélt, ám ennek elfogadásakor már egy újabb bomlasztó tartózkodott az elfogadástól, azt hiszem a Kinga volt. A többieknek ez is megfelelt.

Ezt követően jött a nagy kérdés, hogy kikből áll a jelölőbizottság? Na, olyan nincs. Húúúúha, az nagy baj. Akkor gyorsan szavazzunk meg egyet ott helyben, tartsunk 10 perc szünetet, és közben állítsuk fel a jelölteket. Ez persze úgy szabálytalan, ahogy van, de tulajdonképpen ez is tök mindegy. Valamelyik előző mocskolódásban mellesleg nem egyszer írtuk, hogy kéne ilyen, de hát lazák vagyunk, mint a Riga-lánc.

A 13 megjelent szavazatképes ember ajánlása alapján 3 elnökjelöltünk lett, Fehér Kinga, Szabó Tamás és Győző Csaba. Ebben a sorrendben jött feléjük a kérdés, hogy vállalják-e a jelölést. A Kinga igenje után a Tamás is igennel válaszolt. Utólag kiderült, hogy itt valami árulás lehet a dologban, mert az előzetes megbeszélésük szerint (állítólag) neki nemmel kellett volna felelnie a kérdésre. Így hát amolyan osztódás ellenesen a Csaba válaszolt nemmel, és az így lezajlott csörtét Szabó Tamás nyerte 10-3 arányban. Bumm neki, egy belső puccs.

Mondom 10-3. Mondom 10-3. Mondom 10-3. Gondolkozz el ezen egy picit drága barátom. Nem a 10 a lényeg, inkább a 3. Ha megvolt, akkor menjünk tovább.

Jöttek az elnökségi tagok, szintén 3 jelölt volt, Balláné Vorák Tünde, Nagy István, Polgár Ferenc. De csak kettő lehet, a 13 x 2 = 26 szavazat 11-7-8 arányú lett, így Nagy Pisti egy szavazattal nem fért bele az elnökségbe, így póttaggá lett nyilvánítva. Én, mint változás párti, a szavazás titkosságának ellenére megmondom őszintén, hogy a Tündét húztam ki. Személyesen semmi bajom vele (sem), de eddig is elnökségi tag volt, a másik két jelölt pedig nem.

A felügyelő bizottságnál, ha jól emlékszem 9-4-el maradt Klein Józsi a pozícióban, tagnak pedig minden jelölt megválasztásra került (Szabó Andrea, Szűcs Gyuláné).

Az egyebek „menüpontban” Nagy Pisti feltette a majdnem költői kérdést az új elnöknek, hogy mégis mire számíthatunk, mik a tervei, stb. A nem várt interpellációra rövid, egymondatos válasz érkezett: az egység megteremtése most a legfontosabb.

Kissé kerekre nyíltak a szemeim, hisz én még emlékszem arra a telefonbeszélgetésünkre, amikor éppenséggel nem az egységről volt szó, hanem például arról, hogy a Kozma majd akkor lesz tag ebben a klubban ismét, amikor visszafizetett pár milliót a MEOE-nak. Vagy nem, majd meglátjuk, csak furcsa volt ezek után pont a Tamástól hallani az egység szükségességéről.

Az esemény végére odaért Korózs András, aki az illendőség kedvéért egyesével megtekintette az újonnan megválasztott tisztségviselőket, majd kifejtette, hogy ad még egy évet ennek a klubnak. Ha nem fog tisztességesen működni, akkor megszünteti. Majd elviharzott.

Mint ahogy én is este 7-kor, mert a Heninek fél nyolcig volt pesztrája Zuglóban. Utána volt még valami hangoskodás állítólag, de mivel már nem voltam ott, ezt most kihagyom.

De mit is jelent ez a 10-3-as eredmény? Pontosan azt, hogy nem fog úgy működni a klub, ahogyan kéne. Az új elnök ugyanis lehetetlent akar, egységet szeretne (szeretne??? dehogy) teremteni villámgyors önállósodás, tenyésztési szabályzat, a fajta érdekeinek előtérbe helyezése helyett. Úgy azonban elég nehéz egységet teremteni, ha eleve nem ugyanaz a célunk. Sok mindenről szó volt a tisztújításon, ám magáról a fajtáról nem sok. Csak kb. akkor, amikor elhangzott a klub neve.

Ne feledjük, a jelenlegi 3 fős elnökség 2 tagja eddig is elnökségi tag volt, tehát a tisztségében szintén, ámde nem általunk megújított FB elnök azon szavai, hogy „ez a klub nem működik” legfőképpen pont azoknak szólt, akiket Ő épp akkor ismételten megszavazott! Érted a szitut, tehát kijelented, hogy gyerekek ez szar, ez baromira nem működik, majd hirtelen filmszakadás, és 10 perc múlva már arra szavazol, aki éppenséggel tehetett is arról, hogy nem működik. Na erre varrjál gombot drága barátom!

Nem mondom el még egyszer, hogy meglátásom szerint mi a megoldás. Nem fogunk senkinek sem írásos kérvényt benyújtani, hogy ugyan lépj már be (vagy vissza) a klubba a jó Isten áldjon meg, és gyere el szavazni. Jelenleg nincs értelme sem óvásnak, sem egy bármikor beadható bizalmatlansági indítványnak. Mindaddig, amíg ilyen elsöprő arányban az nyer, akinek a jelenlegi poshadt víz tökéletesen megfelel. Leszavazzák és kész.

Jelentősen meglepődnék, ha bármilyen változást hozna az új vezetés. Ha elkezdődne egyfajta érdemi munka a fajta érdekében, ha születne egy tenyésztési szabályzat, ha elkezdődne egy szervezett fajtamentés, csírájában látnánk némi mozgást az önállósodás felé, stb. Csodák viszont nincsenek, bár mi biztos nem gördítenénk akadályt e dolgok útjába, sőt. Viszont a munka nagyon sok, az idő meg roppant kevés.

A klub honlapjától eltérően azt hiszem elég nagy nyilvánosságot kapott, hogy lesz egy ilyen esemény, és lehetne változtatni. Az is le volt írva, hogy szerintünk mi a módja a normális működésnek. Én úgy gondolom, hogy mi megtettük ebben az ügyben mindazt, amit meg lehetett tenni.

A hab a tortán, hogy eddig állítólag ketten neveztek a klub legnagyobb rendezvényére, a klubkiállításra. Mivel már csak 5 nap van a nevezési határidőig, ez egy kicsit kínos. Pedig biztosan gyönyörű helyen lesz, és még akár jó is lehetne. Ha…

Sajnos hiába mondjuk, hogy mi nem adjuk fel (vagy el) a fajtánkat, ez még mindig édes kevés. Ide szavazat kell, és abból nekünk fejenként csak egy van. Bár az igaz, hogy mi is beléptethetjük a teljes családot, akár a szomszédot, a postást, a vasutast is. Legalább lenne egy kis létszám.

Szóval, vagy villámgyorsan elkezdenek belépkedni a változásra hajazó emberkék, és jön egy puccs, vagy van még ez az év, aztán kalap-kabát, lehet beolvadni a nagytestűbe. Ha odaér a Korózs időben, szerintem már nem is lenne önálló klubunk. Még van. Idén.