Mentési és rehabilitációs tanfolyam

Szombaton megvolt az első alkalom a mentési és rehabilitációs tanfolyamon abból a négyből, melyet a Cerberos kutyaiskola szervez szombat délutánonként. A tanfolyam ingyenességének ellenére elég szerény létszámban jelentek meg a hallgatók, összesen kb. 30 ember gyűlhetett össze. Ismerőssel sajnos nem találkoztam. Jó meleg volt, árnyék nem sok, és mivel egy légifolyosóban van a kutyaiskola, eléggé kellett kagylózni néha.

Az első előadást Dr. Pallagi Attila tartotta, elsősegély és az állatorvosi alapismeretek témakörében. Ebben túl sok újdonság nem hangzott el, ha valaki bármilyen elsősegély tanfolyamot elvégzett (pl. van jogosítványa), az nyilván tudja mit kell tenni egy sérült emberrel. No, nagyjából pont ugyanazt kell tenni a kutyával is. Röviden összefoglalva a légutak és keringés biztosítása a legfontosabb, vérzéscsillapítás, aztán többet úgysem nagyon tehetünk az ügy érdekében. Általában nem járunk kötszerrel, Betadinnal, fájdalomcsillapítóval a hónunk alatt. Ennek ellenére nagyon hasznos volt az előadás, már csak az előadás közben, és végén feltett kérdésekre adott válaszok miatt is.

A második menet előadóját sajnos nem jegyeztem meg. Itt az általános kutyabetegségekről volt szó, úgymint parvo, szopornyica és társai, de szerintem aki eljött, az nagyjából ezek okozóival, tüneteivel, de legfőképpen a megelőzésével már eleve tisztában van. De, mint tudjuk, ismétlés a tudás anyja. Meghallgattuk, szünet.

Szünet utáni előadónk menhely menedzsment témakörében a kecskeméti Mentsvár az Állatokért Alapítvány fő-fő képviselője, és egyik főmunkatársa volt. Nyilván egyéni szociális problémám, hogy számomra valahogy nem volt túl szimpatikus a hölgy, mindazonáltal szép eredményeket ért el az alapítvány, ez kétségtelen. Sok mindenről volt szó, de azt hiszem, hogy nem kell túlragozni azt, hogy mi kell egy jól működő menhelyhez. Lehet mindenfélét mondani, hogy a média is fontos, meg a reklám is, meg stb. Rövidebben össze lehet ezt foglalni, az a három dolog kell hozzá, ami a háborúhoz is. Pénz, pénz és pénz.

Összegezve, mindig hall új dolgokat az ember, így meglátásom szerint hasznos ez a tanfolyam. Kár, hogy ilyen kevesen szánnak rá pár délutánt az ügyre.