Mellébeszélés és zsákutca

Történt ugye, hogy pár napja - jól időzítve a női EB előtti napokra - a kezi.hu bevezette, hogy bizonyos tartalmai csak díjfizetés (SMS) ellenében olvashatóak. Lett is nagy felháborodás a dologból, jómagam szerintem az elsők között töröltettem a felhasználói fiókomat. Időről-időre feltűnnek a cikkekhez írt hozzászólásokban a kritikák, melyek természetesen (?) törlésre kerültek és kerülnek most is folyamatosan. Tegnap megjelent egy magyarázkodó közlemény, ami persze úgy hülyeség, ahogy van. Olvasd el, aztán folytassuk.

Mi (volt) a jó a kezi.hu-ban?

Nagyjából naprakészen követi a hazai és nemzetközi kézilabdaéletet. Saját tartalmakat állít elő, interjúkat készít, figyeli a hazai és nemzetközi mérközéseket, eredményeket, meglehetősen informatív. Szavazásokat bonyolít, képben tart és hasznos infókra lelsz a kommentekben is. Napi szinten több hírt jelenít meg, mindamellett néhány emberrel remekül el lehet vitázni a hozzászólások között. És igen jókat lehet mosolyogni az okostojás kommentelőkön, akikről lerí, hogy még csak tv-ben láttak kézilabdát. A hibáival együtt is egy szerethető, jó honlap.

Volt.

Mi volt a baj a kezi.hu-val?

Az első hiba, hogy olyannak van beállítva, mintha a szerkesztőknek fogalmuk sem lenne a mai, közösségi webhelyekről. Mintha megmaradtak volna a 10 évvel ezelőtti szinten, amikor Pistike csinált egy honlapot, ott Ő volt az úr, és mindenki más kussolt, vagy csak olyat írhatott, ami neki tetszik. Ellenvetés, kritika nem lehet, mert azonnal törlésre kerül. Aki csúnyát mer írni arra lesújt, ha háromszor kell szólni, és sokan írtnak csúnyákat, akkor mindenkire lesújt. Gyerekes, egyenesen nevetséges hozzáállás felnőtt emberektől. Ugyanakkor ott van a sportface.hu, ami közösségi és ugyanaz a Prexton üzemelteti - ráadásul fizikailag is ugyanazon a szerveren -, tehát azért csak van ott valamiféle értelem. De miért kellett két külön webhelyet létrehozni, ha volt anyagi lehetőség a sportface.hu elkészítésére, akkor miért nem a kézi.hu lett egy olyan közösségi webhely, ahol a kézilabdás társadalom kerül előtérbe?

A kezi.hu cikkekben gyakran fellelhető hibákat, elírásokat, borzasztó formázásokat most hagyjuk. Azt sem teljesen értettem, hogy a cikkekhez soha nem az adott eseményen készült kép van mellékelve. Akkor minek az a kép? Az sem tűnt fel senkinek, hogy sokáig a jobb felső flash reklám, ami helyett most az SMS-fal van, kitakarta a felső menüsorból (Külföld, Hónap játékosa) lenyíló elemeket, melyek így használhatatlanok voltak? No, meg nem csak Internet Explorer van ám a világon, és más böngészőkben az Impresszum oldalon igen szépen mutat a begin_of_the_skype_highlighting és az end_of_the_skype_highlighting. A régebben alkalmazott „Exkluzív - más portálok csak forrásmegjelöléssel vehetik át” jelzőn mindig is mosolyogtam. Lévén bármilyen cikket csak forrásmegjelöléssel lehet átvenni, mert ha ezt nem tesszük, akkor azt lopásnak hívjuk.

Az sem volt annyira jó, hogy sokáig egyszerűen nem működött a regisztráció. Sokéves webes múlttal, webfejlesztőként ez nekem nem szokott különösebb gondot okozni, ám a mai napig egyetlen regisztrációs levelem nincs erről a webhelyről. Azért tudtam csak hozzászólni a tartalmakhoz, mert miután 5 darab különböző email cím megadása után sem kaptam regisztrációs levelet, írtam a szerkesztőségnek, akik kézzel bekapcsolták az egyik profilt. Az is érdekes, hogy a Prexton az összes email címet (nekem tehát 5-öt) megspammolta a sportszerko.hu (meg a sportface.hu) oldal ajánlataival, kéretlenül. Ezt persze még nagyon ködösen ki lehetne magyarázni, hogy ott alul a kicsi Impresszum oldalon van egy Felhasználási feltételek, és abban szerepel a hírlevél szó. Csakhogy az a kezi.hu-ra vonatkozik, és én speciel semmilyen feltételt nem fogadtam el, lévén regisztrációs levelem sincs, tehát én csak úgy grátisz kapom a reklámszemetet 5 példányban, hogy ihaj.

Aztán emlékszünk még az indulás után nem sokkal, amikor bepöccent a szerkesztő és megszüntetette a hozzászólások lehetőségét? Aztán gondolom a nagy felháborodás - és látogatószám esés - hatására mégiscsak engedélyezte, de olyan nevetséges bekezdéssel, ami a mai napig megmosolyogtat, mert minden egyes cikknél szerepel. Olyan csecse kis irgumburgum, hogy ha rosszak lesztek akkor aztán húúúúdenagyon megszüntetetm megint, ami már csak azért is nevetséges, mert a minden cikk alján szereplő bekezdéstől eltérően a kézi.hu-n nincs és soha nem is volt Fórum. (Stilszerűen nagybetűvel írom én is a Fórum szót, ha már ott is úgy szerepel a honlapra amúgy igen jellemző hibaként). Mintha a szerkesztő nem tudná, hogy miről beszél, vagyis mi a fórum és mi a hozzászólás. A nem tetsző hozzászólások törlése pedig egyszerűen nevetséges. Már a legalapvetőbb honlapmotornak is tudnia kell a moderálást, és a felhasználók jogosultságát kezelni. Ha valaki egy csúnyát ír, elveszem tőle a jogot, és csak moderáció (gy.k. humán általi elolvasás) után jelenítem meg a mondandóját X ideig. Nincs rá kapacitás mi? Hát mondom én, hogy nem tudod mi az a közösségi webhely barátom. Ha nem találsz 5-6 (idővel 10-50) értelmes embert a tagjaid között, akire ezt rá lehet bízni kézilabda-szeretetből, akkor tényleg csukd be a boltot.

Mi a baj most a kezi.hu-val?

A hazugság és a zsákutca. Ki lett jelentve, hogy a kézi.hu NEM üzleti vállalkozás, hanem állítólag néhány kézilabdát szerető ember által nap mint nap létrehozott szolgáltatás. Dehogynem üzleti vállalkozás, mindig is az volt. Ha nem az, akkor milyen reklámbevételről, meg gazdasági válságról beszélünk? Jut eszembe milyen fenntartási költsége van egy üzemelő weboldalnak? Drága szerverbérlettel is olyan 30-40 ezerből meg lehet úszni havi szinten, ami indolkolhatna egy ilyen lépést, ám ne feledjük, hogy ezen a gépen nem csak a a kezi.hu üzemel, hanem sportface.hu-n és magán a prexton.hu-n kívül ki tudja még mi minden! Ha megjelent volna egy cikk, hogy gáz van gyerekek, 0 lett a reklámbevétel, lécci dobjatok össze egy kis zsét, mert különben be kell zárni a kezi.hu-t, akkor valószínűleg összejött volna egy kis zseton, még én is támogattam volna. De ezt így ebben a formában semmiképpen sem.

A honlap ugyanazon a gépen van, mint több másik üzleti honlap, tehát fizikailag ugyanaz a gép működteti a kezi.hu-t, ami kiszolgálja a Prexton egyéb üzleti honlapjait is. Egy nagy kamu, hogy a reklámbevétel visszaesése okozza a tartalmak fizetőssé tételét, ugyanis az előbb említett okból kifolyólag, ha valóban csak néhány kézilabdát szerető ember által nap mint nap létrehozott szolgáltatásról beszélünk, akkor a kezi.hu effektív fenntartási költsége zérus. Annak a számítógépnek ugyanis mindenképpen mennie kell az egyéb üzleti honlapok miatt, tehát hogy működik rajta a kezi.hu avagy sem, az a cikkben jelzett financiális szempontból tökmindegy. Az egy szimpla mellébeszélés, vagy ha úgy tetszik hazugság. Ha pedig ott jön be a pénz a dologba, hogy fizetni kell a cikkíróknak vagy a fotósoknak, akkor mégsem a kézilabdát szerető emberek által nap mint nap létrehozott szolgáltatásról van szó, mert a cikkírók vagy a fotósok mégsem annyira a kézilabdát szeretik igazán.

Hogyan kéne másképp?

Értelemszerűen, ha az ember csak kritizálni tud, akkor ne nagyon járjon a szája. Mi lenne hát a megoldás? Nos, továbbra is tartsuk magunkat a közleményhez, hogy a kézi.hu NEM üzleti vállalkozás, hanem néhány kézilabdát szerető ember által nap mint nap létrehozott szolgáltatás. Viszont, ha nem üzleti vállalkozás, akkor olyan weblap, melyhez már rengetegen csatlakoztak, szóval közösségérett. Idővel kitűnt vagy kitűnik, hogy kik azok, akik hasonló elveket vallanak. Tessék, meg lehet őket keresni, hogy figyelj már ide drága felhasználókám, Te egész jókat írogatsz itt hónapok óta, nem lenne-e kedved blogokat, cikkeket is írni, netán fordítani a külföldi cikkeket, esetleg moderálni stb? Egyszóval be kéne vonni a közösséget a honlap tartalmi elemeinek alakításába. Nem mindenkit, mert tudjuk, hogy minden második ember csak az „első” és a „sunáznám” szavakat ismeri, de nyugalom, idővel majd kinövik.

Kéne egy jobb honlapmotor! Az egész üzemeltetéshez természetesen eleve egy olyan honlapmotorra van szükség, mely már megoldja a honlap kezelésének 95%-át, a regisztráción át, a profilokon, hozzászólásokon, képkezelésen keresztül a jogosultság kezelésig mindent. És eleve készen van, csak használni kell. Ebben az ügyben ugye „kissé” elfogult vagyok, ha a jobb felső blokkot elolvasod, de ez lényegtelen.

Közösség építés. A sportface.hu nem volt egy rossz ötlet, bár már elég rég voltam ott, csak a kézi.hu-n miért nem lehetett ezeket a közösségi dolgokat véghezvinni? Miért nincs a kézi.hu a facebook-on, miért nem lehet lájkolni, megosztani a bejegyzéseket? Egyszerűen nem értem. Ezek mind-mind 10 kattintással telepíthető készre megírt modulok, ha a megfelelő honlapmotor van a webhely mögött.

És igen, ha a felhasználók akár cikket is írhatnak, amely az egyre bővülő szerkesztői kör valamely tagjának engedélye után meg is jelenik mondjuk vezércikknek, akkor lesz jelentős motiváció, egyre többen lesznek a látogatók. A sok auditált látogató pedig meghozza a várt reklámbevételt is. Egyre több, és jobb cikk jelenik meg, mert az alapító néhány ember nincs ott mindenhol, és képtelen annyi információt felkutatni, mint egy párszáz fős közösség. Most komolyan, a mai telefonokkal mennyiből áll egy képet akár egy komplett cikket elküldeni egy adott eseményről?

És végül...

Az egy arany igazság, hogy ha kérünk, akkor az emberek lehetőségeikhez képest adnak. Önként. Olyan kaliberű dolgok is elműködnek ilyen támogatásos alapon, mint például a Wikipédia, amely mögé azért egy hangyafasznyit nagyobb infrastruktúra szükséges. Reklámbevétele neki sincs a kezdetektől fogva aztán mégis működik, és az emberek csinálják a dolgukat, önként. Hogyha nem kérünk, hanem a továbbiakban fizetség ellenében nyújtjuk azt, amit eddig ingyen, az viszont egy borzasztó rossz stratégia és csakis a zsákutcába vezethet. Én szóltam.

Az az irány, amerre a szerkesztők elvitték a kézi.hu-t igenis egy üzleti vállalkozás, bár tulajdonképpen mindig is az volt. És ha 160 HUF+ÁFA egy cikk elolvasása, akkor annak olyan igényesnek kell lennie, hogy ihaj. Jelenleg viszont a cikkek színvonala, a honlap szolgáltatásai nem ütik meg azt a szintet, hogy egy büdös buznyákot fizessen érte bárki. Nyilván most is fizetnek páran, akiknek ez nem tétel, vagy mondjuk céges telefonjuk van. De a többség szerintem webkettes közösségi ember, aki elvből nem fizet. Tessék szépen átgondolni ezt a dolgot, és ugyanúgy megszüntetni a fizetős tartalmat, mint ahogy annak idején pár hét után visszakerültek a hozzászólások. Tessék nyitni a közösségi oldalak irányába, a sportface.hu fejlesztéseihez hasonló dolgokat kellene alkalmazni a kezi.hu-n is. Sok sikert hozzá, de főleg gyors döntéseket, mert az alternatívák már kezdenek létrejönni, és ezek nem növelni fogják a látogatottságot.

Címke: