III. Ebugatta nap

Az Ebugatta napok sorában először fordul elő, hogy a Baráti Kör nem vesz részt ezen a fajtanépszerűsítő rendezvényen. Többeket is megkérdeztem, hogy eljönnének-e, ám a megkérdezettek egyike sem lelkesedett az ötletért. Megmondom őszintén, hogy már a megkérdezésük előtt szóltam az illetékesnek, hogy idén ránk ne számítson, és ez tulajdonképpen be is jött. Szóval nem megyünk.

Pedig a fajtát népszerűsíteni mindig kell, gondolhatná az ember. Nos, ez egyáltalán nem így van. Vannak helyzetek, amikor sokkal jobb, ha szépen csendben maradunk, és úgy érzem, ez most egy olyan helyzet. Ugyanis, ha ott netán valakinek megtetszene a fajta, az valószínűleg felcsapná az Express Internetes oldalát, és mit látna? Hát ezt. Jelen szösszenet írásakor 49 bernáthegyi hirdetés olvasható a portálon, és van itt minden, amit akarsz. Kicsi, nagy, bicolor, trikolor, fedezés, minden. (Különösen ezt az egyedet ajánlom megvételre, nagyon szép darab, egy hülyének is megéri 10-ért.) És ez még csak az egyik apróhirdetési oldal volt a sokszázból.

Jelenleg olyan helyzetben vagyunk, amikor az „a Kutya” újságban - mely a MEOE hivatalos lapja – nyugodtan kereshetjük a bernáthegyi szót, bőszen. Nagy Pisti kerül bele néha egy-egy fénykép erejéig, ha becsusszan egy kutyapár valahol az első háromba, de ezen kívül marad az apróhirdetés rovat gyakori előfordulásnak. Illetve a rengeteg kiállítási felhívásban is szerepel, hogy épp ki fogja bírálni a fajtát. Bár ez utóbbihoz az elvileg szót nyugodtan mellétűzhetjük.

Az utóbbi pár hónapban már az a pár sor sem jelenik meg az Egyesületi Élet nevezetű mellékletben, ami majd 1 évig változatlan formában hirdette, hogy alombejelentő és fedeztetési jegy igényelhető a klubelnöknél. Most már ez sincs, csak a klub neve, egy kis szünet, majd a következő klub neve. Vagyis a nagy büdös semmi.

Illetve dehogynem, a tenyészszemlék szerepelnek, igaz egy picit pontatlanul, bár ez még az előző elnök idejéből származó maradvány. A hétvégi klubkiállításról természetesen egy szó nincs az újságban, nem is volt, meg az utóbbi évek tapasztalataiból kiindulva nem is nagyon lesz.

Nevezett újság áprilisi számát felcsapva azt olvashatjuk, hogy idézem:

Korózs András MEOE elnök felhívta a figyelmet, hogy a fajtagondozásba beletartozik a fajtamentés is. … Ehhez az egyesület egy kis segítséget is nyújt a kluboknak…

Azt pedig, hogy a fajtamentés előtt még mi minden tartozna a fajtagondozásba, azt meg tulajdonképpen hagyhatjuk is. Most épp az egységteremtés folyik. Állítólag. Valaki szóljon, ha már alakul.