Hozzáférés megtagadva

Egy elég érdekes, nem mindennapi „hibát” szeretnék megosztani Veletek, hogy ha netán más is belefut hasonlóba, akkor egyből tudja a megoldást. A jelenség a következő: A Drupal alapú oldaladon - illetve az én esetemben a multisiteos telepítés MINDEN egyes oldalán - drasztikusan megnövekszik a kijelzett látogatók száma, például a szokásos 10-30 vendég helyett hirtelen 15000 vendég nézi éppen az oldalt az adott pillanatban. Még az alig pár napja indult, nem nagyon publikált weblap is 300 egyidejű látogatót vonz. Közben kiderül az is, hogy azokra a webhelyekre, melyekre éppen nem voltam bejelentkezve, nem is tudok belépni, még user #1-el SEM! Sem normál módon, sem OpenID segítségével. Az összes bejelentkezési kísérletre kapott „Hozzáférés megtagadva” üzenet nem túl bíztató.

Első körben nyilván mindenkit kiver a víz, és nem volt ez velem sem másképp. Az SSH elérés szerencsére rendben van, így megállapítást nyert, hogy semmiféle nyoma nincs bármilyen változásnak. A logok, a mentések, a webhelyek fájlrendszere tökéletesen rendben van, sőt a webszerver terheltsége is teljesen normális. Tehát semmi különleges dolog nem történt. Akkor vajon miért nem tudok belépni, és mi ez az eszméletlen sok _kijelzett_ látogató?

Sokmindent próbál az ember, első körben nyilván újraindít minden elképzelhető dolgot, legegyszerűbben az egész VPS-t. Mivel ez nem jött be, a gyanú a gyorstárazásra terelődik, szóval memcached, boost kikapcsol, gyorstárak, session ürítése, de szintén nincs változás. Már jó egy órája nyomoztam a bajt, de még halvány lila gőzöm nem volt, hogy egyáltalán mi lehet az. Bár ekkor már annyira nem aggódtam, hisz a látogatók ebből semmit nem látnak, a webhely gyors, működik, maximum nem tudnak bejelentkezni. Google anyó sem lett a barátom ezügyben, de szerencsére bepottyant közben egy elektronikus levél:

/etc/cron.daily/logrotate: error: log /var/log/.... last rotated in the future -- rotation forced

Hmmmm. Last rotated in the future? Egyáltalán miért fut hétköznap este a logrotate? Gondolkoz, gondolkoz, wazze mennyi az idő most a kiszolgáló szerint, és milyen nap van? 2008. október eleje, vasárnap hajnal. Stimmt.

Ne kérdezd, hogy mi állította el a VPS óráját, mert nem tudom. De sajnos visszaállítani sem tudtam, mert a VPS-en erre nincs joga még a root-nak sem, úgyhogy lehetett írni a support ticketet. Mi ebből a tanulság? Nem tudsz belépni egy Drupal alapú webhelyre, ha a kiszolgálón lévő aktuális idő a múltban van. Nem kapsz semmiféle napló bejegyzést, semmiféle hibaüzenetet, vagy bármi apró jelét annak, hogy miért nem tudsz belépni. Minden próbálkozásodra egy egyszerű „Hozzáférés megtagadva” üzenetet fogsz kapni. A megnövekedett látogatószámot pedig szintén a múltban járó óra okozza.

Címke: