Egyes, leülhet

Biztosan ismered azt az érzést, mint amikor a zenészt behívják a Megasztárba zsűrizni, majd bejön a delikvens. A zenész az első hangok hallatán megköszöni a részvételt, és eltanácsolja a további hangok zenei téren történő kibocsátásától. A pedagógusokat is tudom sajnálni, amikor az adott tárgyhoz síkhülye gyereknek kell századszor is elmondani, hogy az egyszeregy, az nem ugyanaz, mint az egymegegy.

No, valami hasonló érzés fog el, amikor meglátom ezt, vagy ezt. Ocsmány gányolás mind a kettő. Az mondjuk hagyján, hogy programtechnikailag alulról konvergálnak a nullához, de hogy az alkotójának még minimális, icike-picike szépérzéke se legyen, az egyenesen katasztrofális. Az meg mindennek a csimborasszója, hogy ezt valaki még át is veszi, és fennen hirdeti, hogy ez bizony a Szent Bernáthegyi Világszövetség, valamint a jövő évi 125 éves Jubileumi Klub-, és Világkiállítás weblapja. Rögtön szaladok valami online petíciót gyártó honlapra, hogy ezt a két förmedvényt azonnal szüntessék meg.

Amiatt azért ne érje szó a ház elejét, hogy csak kritizálok, de nem teszek semmit, hidd el, tettem. De nem kellett, sőt válaszra sem volt méltó a megkeresés. Igen, ez utóbb a Baráti Kör sminkje lett, de eredetileg nem annak készült. Az egész elkészítése nem tartott 2-3 napig így esténként, tehát olyan nagyon nem kellett érte megszakadni. Szerintem van egy pici különbség, de lehet, hogy csak nekem tűnik annak.

De tudjuk, ez itthon is így van. Lassan egy éve, hogy ez jön be a MEOE Hungária Szent Bernáthegyi Klub honlapján. Tudod mit kéne vele csinálni? Egy kibaszott mezőbe annyit kéne beírni, hogy „node”. Igaz, megtehetném én is, hisz a mai napig nem változtatta meg senki az Adminisztrátor jelszavát. Egyszer megkért valaki, aki számomra ismeretlen, hogy állítsam helyre a kezdőlapot, mert azt bizony letörölte. Nekem a képek sajnos már nem voltak meg abban a formában, így helyreállítani sem tudtam egy perc alatt, többet meg nem ér. Azóta senki nem kért meg rá, jogom pedig nincs visszélni avval, hogy be tudnék lépni, ha nagyon muszáj lenne.

De a csodához az kell, hogy egy illetékes elvtárs ezt elolvassa, és Adminisztrátori belépését követően ide kattintson, majd elkolbászoljon a legutolsó mezőre, ami előtt az van odavésve így magyarul, hogy „Alapértelmezett címlap”. Igen, ez az,  ami alá az is oda van írva, hogy:

A címlapon ehhez a Drupal útvonalhoz tartozó kimenet jelenik majd meg. Alapértelmezett értéke a „node”.

Igen, ide be van írva valami, ami annak idején két gyönyörű szép képet tartalmazó oldal volt, de a kolléga ezt ahogy volt, kizúzta. De állítsuk vissza az alapértelmezést, nosza egy próba, írjuk bele, hogy node (idézőjelek nélkül, ha lehet), majd kontinuálisan alkalmazzunk egy presszúrát a „Beállítások mentése” gombon (gy.k. egy Enter is elég). És lőn, egy nagyságrenddel jobban fog kinézni a kezdőoldal. Leglább mindenki látná, hogy a 2007-es Klubkiállítás óta semmi érdemleges dolog nem történt a klubban, tehát nem maradtunk le semmiről. Vagy ha ez túl bonyolult, akkor az illetékes elvtárs szóljon már a Kingának, mert az Ő honlapja mögött ugyanez a technika dübörög, tehát Ő már biztosan látott ilyet.

De mégis, olyan tisztább, szárazabb érzés lenne, nem?