drupal

A Views alapértelmezése és a t() kapcsolata

Szeretném felhívni a figyelmedet egy kis turpisságra. A Views modul haladó beállításai között (admin/structure/views/settings/advanced) vagy egy olyan, hogy fordítási mód. Nem biztos, hogy ezt az oldalt mindenki felkeresi. Ennek az az alapértelmezése, hogy Core, vagyis alaprendszer. Ebből következően a Views modul alapértelmezés szerint minden szöveget keresztül fog tolni a t() függvényen. Az összes fejléc, lábléc, üres szöveg, stb. elemeket is. És most figyelj, ez akkor is így lesz, ha mondjuk ezeknek a mezőknek a beviteli formáját PHP kódra állítottad.

Works well

Velünk Drupalosokkal sokszor előfordul, hogy modulokat próbálunk ki. Letöltjük, állítgatjuk, nézegetjük, próbálgatjuk, és azokban néha hibát vagy hiányosságot találunk. Elkezdjük keresni, hogy vajon mi lehet a megoldás? Más is találkozott már vele? Esetleg már meg is oldotta? És gyakran meg is találjuk a megoldást a drupal.org-on. Ott figyel az issue, pontosan az ÉN problémámról szól, ráadásul van benne egy patch is. Nosza kipróbáljuk és ráadásul még működik is. Na, pontosan ez az a pillanat, amikor NINCS VÉGE, mert ebben az esetben kér a Drupal nemzetközi közössége 5 másodpercet a Te életedből IS.

A Drupal 7-re átállás története

A Drupal 7-re való átállás első lépése szerintem az, hogy szétnéz az ember, hogy milyen modulokat is használt a 6-osban. Aztán elgondolkozik, hogy azok valóban létfontosságúak-e az adott oldalhoz, ami esetemben egy személyes blog? Hamar rájön az ember, hogy tulajdonképpen egyik sem pótolhatatlan veszteség. Mehet is a kukába, ami elengedhetetlen (pl. mentés), azt megoldjuk másképp. Aztán jött az ötlet, hogy ki kéne pucolni a régi 6-os adatbázisát is, hisz régóta terveztem már, hogy rendetvágok benne.

Hozzáférés megtagadva

Egy elég érdekes, nem mindennapi „hibát” szeretnék megosztani Veletek, hogy ha netán más is belefut hasonlóba, akkor egyből tudja a megoldást. A jelenség a következő: A Drupal alapú oldaladon - illetve az én esetemben a multisiteos telepítés MINDEN egyes oldalán - drasztikusan megnövekszik a kijelzett látogatók száma, például a szokásos 10-30 vendég helyett hirtelen 15000 vendég nézi éppen az oldalt az adott pillanatban. Még az alig pár napja indult, nem nagyon publikált weblap is 300 egyidejű látogatót vonz.

Az első core bug javításának története

Eddig csak azt mondhattam el magamról a Drupallal kapcsolatban, hogy egy felesleges apósztróf már kikerült a magból miattam, de be még a rengeteg fordítási fájlon kívül semmi. Most azonban úgy néz ki, hogy sikerült egy hibát megfogni, s mi több ki is javítani. Nyilván, aki már sokszor megtapasztalta mindezt, annak nem olyan nagy szám ez, bár nyilván mindenkinek volt egy első.

Magyarítsuk a naptárakat!

Számtalan webhelyen láthatjuk a manapság oly divatos Views + Date + Calendar triumvirátusra épülő eseménynaptárat. Én azonban még nem találkoztam olyan változattal, ahol a naptár nézetei magyarul jelennének meg, pedig nem is kéne hozzá olyan nagy varázslat. Vessünk hát véget a január 2010 típusú naptáraknak, írjuk helyesen, 2010. január.

„Élő” fordítási kiszolgáló

Jópár napnyi munkaóra után előállt honlapomon egy „élő” fordítási kiszolgáló, és a hozzá illeszkedő kliens. Vagyis, aki használni szeretné, annak a továbbiakban nem kell foglalkoznia a fordítások folyamatos frissítésével, hiszen elvégzi helyette mindezt egy modul, ráadásul automatikusan. Természetesen a rendszert nem lehet teljesen automatizálni, jópár emberi tényező is benne van a pakliban, így tehát jókora időbe is telhet, míg egy elkészült fordítás ezen a kliensen keresztül eljut a végfelhasználóhoz. De előbb-utóbb eljut. Részletek a kattintás után.

Isaszeg megújult honlapja - amikor szétvág az ideg

Én, mint isaszegi, valamint a hazai Drupal közösség aktív tagja, a Drupal nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer Honosítási Csapatának egyik adminisztrátora arra kérem az illetékes „elvtársakat”, hogy ezt a nagyon durva gányolást azonnali hatállyal szüntessék meg. Ez a honlap egy szégyenfolt lenne a magyar Drupal alapú oldalak között (is), mert annyira ronda, hogy az valami iszonyat. Hemzseg rajta a rengeteg megjelenítési és funkcionális hiba, összességében félkész, néhol olvashatatlan, hibás, működésképtelen. Tóth Pistike, 5/b.

Automatizált fordításfigyelés

Teszt jelleggel beüzemeltem a honlapomon egy automatizált fordítás figyelési „rendszert”. Az ötletet az adta, hogy a hivatalos fordítási szerverünkön nem csak olyan modulok szerepelnek, melyet én is használok, így azok újabb kiadásairól nem értesülök az Update modul segítségével. Pedig azokat a fordításokat is frissen kéne tartani. Gyakran csak pár szöveg módosul egy frissítésben, még gyakrabban annyi se, de mégsem kerül frissítésre a fordításunk. Egyszerűen azért, mert nem figyeli semmi, hogy új verzió született belőle.

Sminkgyár a Drupalhoz

Egy hiánypótló sminkkészítő szoftverre hívta fel a figyelmemet egy kollégám a minap. WordPress, Joomla, és Drupal sminkeket lehet vele készíteni. Az ilyet persze mindig három lépés fenntartással fogadja az ember, hisz valószínűsíti, hogy igen, valamit létre fog hozni sminknek csúfolva, aztán majd 120 helyen bele kell javítani, hogy működjön is minden böngészőn. Egy próbát megér alapon azért elkezdtem tesztelni.

Oldalak