Az év honlapja verseny, avagy SEO átverés okosan

Beszarsz, hogy egyesek annyira be vannak kattanva a SEO-ra, és annyira fontos számukra a jobb helyezés a keresőben, hogy komplett átverést szerveznek köré. Történt, hogy az egyik jó barátom, akinek új honlapját történetesen én készítettem megkeresett, hogy benevezte a honlapját „Az év honlapja versenybe”. www pont azevhonlapja pont net. Hmmm. Kapott egy levelet, és most nem nagyon érti, hogy mit is kellene csinálnia. Kicsit utánanéztem a dolgoknak, hogy tulajdonképpen miről van szó, és hát nem másról, mint egy sima átverésről. Már ránézésre is elég nagyról, de azért folytassuk.

Szóval én is regisztráltam gyorsan, jött is egy levél erről, melynek tartalma: „CC EMAIL REGISTRATION 4”. Ennyi. Feladója: azevhonlapja@gmail.com Hehe. Beneveztem ezt az oldalt, vagyis a saját honlapomat, erre az alábbi visszajelzés érkezett emailben: „CC EMAIL REGISTRATION 5”. A nevezés küldése utáni képernyőn azt olvasom, hogy:

A benevezett honlapot rövidesen ellenorizzük és erről emailben visszaigazolást küldünk.

Ellenorizzed barátom, vagy inkább írj helyesen. Na mindegy, sietnem kell a cikkel, hogy mire jönnek a fiúk olvasni, már készen legyen. Nyilván én is majd megkapom a kódot tartalmazó levelet, melyet el kell helyezzek a honlapomon, hogy részt vehessek ebben a mocskos nagy „versenyben”. Valami ilyesmi lesz:

Tisztelettel üdvözöljük!

Köszönjük jelentkezését az ÉV LEGJOBB HONLAPJA versenyre. A versenyben való részvétel teljesen díjtalan. Eredményhirdetés - minden kategóriában - 2011. január közepén várható. Mivel az ÉV LEGJOBB HONLAPJÁRÓL van szó, jelentkezéseket még 2010. december 31-én is elfogadunk. Közönségdíjat is kiadunk, a közönségdíj megvitatására és megszavazásra a jelentkezési határidő letelte után kerül sor - honlapunkon 2011. január elsejétől fórumot biztosítunk erre.

Jelenleg a benevezett honlapok megtekintése zajlik, hogy valóban csak létező és működőképes weboldalak vehessenek rész a versenyünkben. Ennek biztosítása érdekében "Versenyben az Év Legjobb Honlapja címért" feliratú logó alakítottunk ki. Kérjük, hogy a versenyben való részvételt jelző logót honlapjának főoldalán, tetszőleges helyen elhelyezni szíveskedjék, mert versenyünkben csak azok a honlapok vehetnek részt, amelyeken egyrészt kinn van a visszaigazolást jelző logónk, másrészt pedig működőképesek (főoldalukról legalább egy aloldaluk elérhető).

Mivel a benevezett honlapok grafikailag a legkülönfélébb stilusúak, logónkat 9 féle színárnyalatban adjuk meg, hogy harmónikusan illeszkedhessenek bármelyik honlap grafikájához. Az Ön ízlésétől függ hogy a mellékelt 9 logó melyikét helyezi el főoldalának tetszőleges pontján. A "Versenyben az Év Legjobb Honlapja címért" szövegű logó az ingyenes versenyünket pénzügyileg lehetővé tevő babaruha .biz , autósiskola .biz , korrepetalas .net portálok egyikére fog mutatni. A 9 féle színű logó mindegyikéhez egy KÓD tartozik, a kiválasztott színű logó alatti KÓDOT kell Önnek beillesztenie a honlapjába és a logó máris megjelenik, jelezve a versenyben való részvételt. Amennyiben a benevezett honlapok megtekintése során nem működő honlappal vagy logó nélküli honlappal találkozunk azt úgy kell tekintenünk, hogy nem vesz részt az ÉV LEGJOBB HONLAPJA versenyben.

A működőképesség és a versenyben való részvételt jelző logó megtekintése után értesítést küldünk Önnek, s ezután már semmi dolga sincs az eredményhirdetésig. Levelünkben tájékoztatni fogjuk továbbá a díjakról, a közönségszavazás módjáról, a vitafórum működésének részleteiről (a vitákra a jelentkezési határidő lezárulása után kerülhet sor) és más részletekről - a beadási határidő és az eredményhirdetés között honlapunk közösségi oldalként működik majd.

Tisztelettel köszönti és eredményes versenyt kíván: az ÉV HONLAPJA csapata www pont azevhonlapja pont net Utóirat: Vannak olyan levelezőprogramok, melyek nem jelenítenek meg logókat, képeket és grafikákat, ha nem lát képet-logót levelünk alján, akkor engedélyezze a képek megjelenítése opciót!

A hozzá nem annyira értő jelentkező persze kopipészt teszi ki majd ki „Az év honlapja versenyhez” kapott kódot. Ebben van egy látható kép, mely a „verseny” honlapjára mutat, valamint másik 3 üres kép is, melyekről autósiskolával, korrepetálással és babaruhákkal kapcsolatos webhelyekre lehet eljutni. Hehe, hogyne szívem. Pedig a megnyerhető díj igencsak kecsegtető, mondhatnám kihagyhatatlan:

Nem vagyunk hívei annak az eljárásnak, hogy az internetes versenyek kiírói pénzeket szednek be a jelentkezőktől. Ezért a résztvétel és a regisztráció nálunk ingyenes. Ennek következtében pénzjutalmakat sem adunk ki. Az eredményeket közzétesszük és a győztesek a sikerüket feltüntető logót kapnak tőlünk, amelyet honlapjukon elhelyezhetnek.

Egy egész nagy logót nyerhetsz barátom, amit majd nyilván kopipésztelsz megint, és baromi büszke leszel. Szóval egy nagy kamu ez az egész, az a célja, hogy a szervező valódi érdekeltségeire minél több hivatkozás mutasson a különböző weblapokról, ezáltal a webes keresőkben előrébb jusson a találati listán. Semmi értelme nincs a „versenynek”, kamu az egész, a regisztrálók hozzá nem értését használja ki. De igaz, azt nem is állítja, hogy bármit okosságot is nyerhetsz, pusztán egy logót kaphatsz, ha egyáltalán elolvastad azt az oldalt. Szóval ez a „verseny” egy átverés, semmi egyéb.

Hozzászólások

Tisztelt Balogh Zoltán!

Köszönjük észrevételeit.

Néhány nappal ezelőtt egy újságírónő hasonló kérdéseket tett fel, mint amilyeneket Ön a fenti blogban fejteget. Idéznénk az ő kérdéseiből és a válaszokból, mert ez egyben feleletet jelent az Ön által jelzett problémákra is:

"Miért indítottátok a versenyt?"

Az Év Honlapja nevű, fizetős verseny, a 25 ezer forintos nevezési díjjal egy évtizede lefedi és szűk körbe zárja a teljes magyarországi honlapkészítést - senki másnak nem volt alkalma versenyben, összehasonlításban megmutatni a tehetségét, csak annak aki leszurkolt 25 ezret, és ez igy ment 10 éven át. Ezen kivántunk változtoztatni, hogy a csórók is szóhoz jussanak, akár olyanok is, akiknek szerény ingyentárhelyen szikráznak fel a képességei. Törekvésünket, hogy legyen Ingyenes Honlapverseny is, megértette és az ingyenes verseny ügye mellé állt számos köztiszteletben álló személyiség, s egyúttal elvállalta hogy részt vesz a pályázó honlapok elbírálásában: Rajk László, Lezsák Sándor, Ferge Zsuzsa, Makovecz Imre többek között. De a zsűri szigorúan szakmai részében is elismert szakemberek vállalkoztak a bírálói munkára: Vattay Gábor (SZTAKI, ELTE), Mikola Bence (Infografika, Népszabadság), Kovács Gergely (Origo, Iwiw) többek között, honlapunkon olvasni is lehet erről.

"Ki jegyzi a versenyt? Lehet ezt tudni? Ha nem, miért?"

Az Ingyenes Honlapverseny weboldalán, az Impresszumban, részletes indoklás olvasható, idézem is: "Az Ingyenes Honlapversenyek létrehozója egyetemi hallgató. Egyetemista társaival és baráti körével közösen végzi a versennyel összefüggő munkákat. Nevét, személyi adatait, címét, elérhetőségeit mind az oldal működésével összefüggő szolgáltatók és üzemeltetők, mind a zsűritagok és a munka összes más segítői pontosan ismerik - egyelőre azonban nem szándékozik publikálni. Ennek oka, hogy a médiavisszhang elkerülhetetlenül a személyét nyomná az előtérbe és nem a versenyt, a vele való stúdióbeszélgetések nyomán elsősorban rá összpontosulna a nézői odafigyelés, és csak másodsorban a verseny eseményeire. Az Ingyenes Honlapverseny visszhangja pedig mindenek előtt a versenyzőkről és a versenyről szóljon - az elindító személyének másodlagosnak indokolt maradnia."

"Miért éri meg nektek a versenyt csinálni, ha nincs belőle bevételetek? "

Hasznos dolgot nemcsak pénzért lehet csinálni, hanem ingyen is - és szerencsére számos példa van erre is az életben. Olyan emberek is vannak, akiket egyenesen irritál, hogy napjainkban minden a pénzről szól - és nézetünk szerint ez a vélemény is tiszteletben tartandó. Eleve egy Ingyenes Honlapverseny természetéhez sem illik a pénzcsinálás. Erről a honlapon is olvashatsz, idézem: "NEM FOGADUNK EL REKLÁMOKAT. Mivel látogatatottságunk váratlanul igen magasra nőtt, szólnunk szükséges mostmár a reklámajánlatokról is. Nem vállalkozunk az oldalunkon semmiféle reklám elhelyezésére! Ezúton szeretnénk értesíteni minden agresszívabb ajánlattevőt: nem érdekelnek minket sem az oldalunkból kipréselhető gigantikus pénzek, sem az édes jövendő amit elébünk rajzolnak! A hirdetéseket és hirdetőket tiszteljük, helyük azonban nem itt van: nekünk az egyetlen célunk egy sallangoktól mentes weboldal, ahol minden egyes ember az ötleteit, az adottságait, az alkotóképességét ingyenesen mutathatja meg. NEM TÁRSULUNK SEHOVA. Szintén a látogatottság következménye, hogy szólni szükséges az oldal eladásával, megosztásával, szervezetekbe sorolásával összefüggő problémákról. Nem társulunk sehová és az oldalt nem adjuk el! Nem konzorciálunk, holdingozunk, sztokkozunk, zéertézünk, és satöbbizünk. Több levélírónkat tisztelettel kérni szeretnénk, hogy kíméljen bennünket a menedzser stílusú gazdasági nyelvezet megfejtésétől. Kölcsey, Petőfi, Arany János, Ady Endre magyar nyelvét értékesebbnek érezzük és oldalunkon szívesebben élünk vele."

"Ez egy ügyes linképítő akció?"

Pár napig december legelején valóban vállalkoztunk két társunk számára link kihelyezésére: ennek azonban az volt az oka, hogy a munkára megállás nélkül rengeteg időt és energiát áldozó barátaink és barátnőink között voltak olyanok akik babaruhás, autósiskolás, korrepetálással összefüggő vállalkozással próbálkoztak ekkoriban (ezt nem is titkoltuk), s kértek minket, ha már ennyit segitenek ingyen, legalább egy weboldalas utalással mi is segítsünk. Ezt azonban azonnal abbahagytuk, mert nem illett össze az Ingyenes Verseny természetével - harmadik hónapja már hogy ez megszünt (a honlapok túlnyomó többsége ezért logo nélkül vesz részt immár a versenyben).

S miért gondoljátok, hogy egy noname társaság által meghirdetett díjat valaki is a mellkasára tűz?:)"

Nincs olyan igényünk, hogy "egy noname társaság által meghirdetett díjat valaki a mellkasára tűzze" nem kivánunk díjátadó ceremóniát csapni, nem óhajtunk a médiában dicsekedni, mi egyes egyedül arra törekszünk, hogy nagytudású zsűri állapítsa meg, melyek voltak valóban az Év Legjobb Honlapjai az elmúlt év során, készítsék bár dúsgazdag cégek vagy csórók (emiatt lehetett nemcsak saját, hanem bármilyen Internetre kitett honlapot is a címre ajánlani).

Reméljük sikerült néhány homályos részlet mögött a valódi indítékokra rámutatni.

Tisztelettel üdvözli: az Év Legjobb Honlapja csapata

Pár napig december legelején valóban vállalkoztunk két társunk számára link kihelyezésére: ennek azonban az volt az oka, hogy a munkára megállás nélkül rengeteg időt és energiát áldozó barátaink és barátnőink között voltak olyanok akik babaruhás, autósiskolás, korrepetálással összefüggő vállalkozással próbálkoztak ekkoriban (ezt nem is titkoltuk), s kértek minket, ha már ennyit segitenek ingyen, legalább egy weboldalas utalással mi is segítsünk.

A lényeg a pontos idézetben lenne

Ezt írtunk szó szerint a jelentkezőknek: A "Versenyben az Év Legjobb Honlapja címért" szövegű logó az ingyenes versenyünket pénzügyileg lehetővé tevő babaruha .biz , autósiskola .biz , korrepetalas .net portálok egyikére fog mutatni.

Valamint ezt: Pár napig december legelején valóban vállalkoztunk két társunk számára link kihelyezésére: ennek azonban az volt az oka, hogy a munkára megállás nélkül rengeteg időt és energiát áldozó barátaink és barátnőink között voltak olyanok akik babaruhás, autósiskolás, korrepetálással összefüggő vállalkozással próbálkoztak ekkoriban (ezt nem is titkoltuk), s kértek minket, ha már ennyit segitenek ingyen, legalább egy weboldalas utalással mi is segítsünk.

Nem lehet az első idézet nélkül a másodikat lényegként megjelölni! Nem mindegy ugyanis, hogy becsempésztük sunyin a linket (mert akkor a topikod címe, miszerint seo átverésről van szó, igazat állítana) vagy pedig nyíltan megmondtuk hogy három helyre linképítő gesztust kérünk (ebben esetben ugyanis - különösen hogy 36 óra mulva a linképítésről lemondtunk - legfeljebb kisebb, fölösleges hibáról van szó, amit gyorsan orvosoltunk). Egyébként igen sokaknak írtunk is, vegyék le, nem illik az ingyenes verseny természetéhez.

Az országos Ingyenes Honlapverseny nem arról szólt amit állítasz, hanem arról az iszonyúan sok munkáról amit közel kétezer jelentkező honlapjaival, a közel százezer közönségszavazat kezelésével, s az irdatlan nagy anyag magas színvonalú zsűriztetése érdekében végeztünk, tök ingyen, még az összes reklámajánlatot is visszautasítva - tehát egyáltalán nem állja meg a helyét a topikcímed: Az év honlapja verseny, avagy SEO átverés okosan.

Tisztelettel üdvözöl

az ÉV LEGJOBB HONLAPJA csapata